"Mijn sportblessure was een geluk bij een ongeluk!"
“Nadat ik in 1998 in Brugge afstudeerde in voedings- en dieetleer ging ik aan de slag als diensthoofd in een grootkeuken van een revalidatiecentrum. Ik werkte daar zo’n tien jaar toen ik na een ernstige knieblessure die ik opliep tijdens het voetballen, in contact kwam met Pieter D’Hooghe, de zoon van Michel D’Hooghe. Hij voerde de kruisbandoperatie uit en hij vertelde mij dat ze in het Stedelijk Ziekenhuis een sportdiëtist nodig hadden. Omdat ik zelf heel sportief was en die opportuniteit wel zag zitten, was ik meteen geïnteresseerd.
Het Stedelijk Ziekenhuis wou mijn opleiding ondersteunen, maar in 2008 was er in België nog heel weinig interesse in sportdiëtiek. Zo weinig zelfs dat ik de opleiding in Nijmegen ben moeten gaan volgen.
Nadien ben ik vrij snel aan de slag gegaan bij het UZ Gent (centrum voor sportgeneeskunde), dat als officieel keurcentrum een sportdiëtist nodig had, en bleef ik ook actief bij het Stedelijk Ziekenhuis – nu AZ Delta – waar ik een tijd teamleider van de diëtisten was. Beide werkplaatsen waren voor mij een fantastische ervaring en kon ik dan ook met veel voldoening afsluiten in het jaar 2018.
Sinds enige tijd was ik ook al gestart met privéconsultaties voor zowel recreatieve als competitieve sporters, wat mij bijzonder veel voldoening geeft. Dit naast uiteraard de andere consultaties diëtiek (obesitas, diabetes, FODMAP, …) waarvoor u bij me terecht kan.
Gaandeweg kwam daar ook de begeleiding en opvolging bij van een aantal sportclubs, zoals Knack Volley Roeselare, de Red Flames, Club Brugge (tot 2017), Cercle Brugge (tot 2021), AA Gent, KMSK Deinze, SV Zulte Waregem en RSC Anderlecht (tot 2019), alsook de aangesloten sporters bij de Vlaamse Atletiekliga, de Roeiliga en de atleten aangesloten bij Parantee-Psylos.
Eigenlijk is het een geluk bij een ongeluk geweest dat mijn carrière net door een sportletsel zo’n fantastische wending heeft genomen. Intussen zijn er in België drie of vier opleidingscentra voor sportdiëtisten, dus ook op dat vlak is er veel veranderd. Ik ben heel blij en trots dat ik mijn twee passies – die voor voeding en die voor sport – heb kunnen verenigen in hetgeen waar ik dag in, dag uit mee bezig ben. Dat geeft mij ongelooflijk veel voldoening!”
Gino (°1977) is afkomstig uit Lichtervelde, maar woont al geruime tijd in Gits. Hij is gehuwd met Miet Grymonprez, logopediste in het Dominiek Savio Instituut. Samen hebben ze drie kinderen, Janne (°2003), Jasper (°2006) en Fran (°2009).
Ook na zijn blessureleed is de liefde voor de sport gebleven, al heeft hij de focus van het actief voetbal moeten verleggen naar o.a. lopen en tennissen.
Gino Devriendt
'Over eten'.
In het programma ‘Over Eten’ met Danila Boukhriss en Kobe Ilsen werd het voedingspatroon van voetbalster Imke Courtois onder de loep genomen. Als sportdiëtist van de Red Flames, het nationale damesvoetbalelftal, lichtte Gino Devriendt bepaalde aandachtspunten in Imkes voedingsgewoontes nader toe.