Speltbagel met zonnebloempitten gevuld met zalm, ei, veldsla, tomaat & avocado
INGREDIENTEN
BAGELS (6 stuks)
- 500 gram speltbloem
- 250 ml water
- 23 gram verse gist
- 1 eetlepel zout
- zaden/pitten: zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad, lijnzaad, …
VULLING
- gerookte zalm
- avocado
- tomaat ‘coeur de boeuf’
- veldsla
- rode ui
- bosui
- kruidenkaas (Philadelphia zalm & dille)
- 3 eitjes
- olijfolie ‘extra vierge’
BEREIDINGSWIJZE
BAGELS
- Los de gist op in 100 ml lauw water.
- Giet uw mengsel in een grote kom (deegmenger).
- Voeg er de rest van het water bij.
- Meng er de speltbloem bij samen met het zout.
- Meng goed tot u een homogeen en glad deeg bekomt.
- Leg uw deeg op een bebloemde schotel en laat 45′ rijzen op een warme plaats onder een propere vaatdoek.
- Na het rijzen is het aangewezen om je deeg nog even wat na te kneden.
- Verdeel uw deeg in porties van 100 gram en maak er mooie gesloten bolletjes van. Druk de deegbolletjes vervolgens wat plat.
- Maak een gat in de midden en draai wat rond zodat de opening iets groter wordt.
- Leg die bagels nu op een bakplaat (met bakpapier) die licht bebloemd is.
- Laat minstens 30′ rijzen.
- Kook in een pot wat water en pocheer de bagels na het rijzen ongeveer 1 1/2 minuut per stuk. Keer ze halfweg en haal ze uit het water met een schuimspaan. Laat ze even uitlekken op een propere doek.
- Bestrijk ze tot slot met wat eiwit en garneer met toppings naar keuze (pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad, lijnzaad, …).
- Bak in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 minuten.
- Laat afkoelen op een rooster.
AFWERKING
- Halveer de bagels horizontaal met een broodmes.
- Bestrijk de bodem met een klein beetje olijfolie ‘extra vierge’ & een laagje kruidenkaas.
- Maak fijne plakjes tomaat en leg die op de kruidenkaas.
- Verdeel er wat veldsla over alsook wat stukjes avocado.
- Leg er een plakje gerookte zalm bovenop samen met wat fijn gesneden rode ui.
- Kruid tussendoor met zwarte peper.
- Maak een tweede laag met fijne schijfjes tomaat.
- Maak een roerei en voeg die bovenop de tomaat.
- Eindig met opnieuw wat veldsla.
- Sluit de bagel met het deksel.
- Werk af met wat fijngesneden bosui & extra schijfjes tomaat.
TIP
Wanneer uw weinig tijd hebt, kan u de bagels eventueel ook kant-en-klaar aankopen en dan gewoon halveren & kort even in de broodrooster steken.